Handvest leveranciers & onderaannemers SPIE

1. INLEIDING
 

De SPIE Groep plaatst duurzame ontwikkeling in het middelpunt van haar strategie.

SPIE houdt zich aan de leidende beginselen van de OESO en is sinds 2003 lid van het Global Compact.

Het Global Compact is een organisatie die, onder auspiciën van de Verenigde Naties, ondernemingen aanmoedigt om de verdediging van de mensenrechten, de naleving van arbeidsnormen, de strijd tegen corruptie en de inachtneming van milieukwesties te bevorderen.

In overeenstemming met dit engagement weerspiegelt dit Charter de wil van SPIE om de principes van het Global Compact te promoten bij haar leveranciers en onderaannemers.

SPIE heeft dit handvest opgesteld door

Het leveranciers- en onderaannemershandvest van SPIE is van toepassing op alle leveranciers en onderaannemers die een zakelijke relatie met SPIE hebben en wij moedigen hen aan om dit handvest binnen hun eigen invloedssfeer te promoten.

 

2. ONZE WAARDEN
 

In overeenstemming met haar waarden van prestatie, nabijheid en verantwoordelijkheid, heeft SPIE leidende beginselen aangenomen op het gebied van ethiek, milieu, gezondheid en veiligheid, respect voor de mannen en vrouwen in het bedrijf, diversiteit, opleiding, risicobeheer, lokale betrokkenheid en klantgerichtheid.

 

3. ONZE VERWACHTINGEN
 

3.1. Toepassing van de beginselen
 

In overeenstemming met haar engagement en waarden verwacht SPIE van al haar leveranciers en onderaannemers dat zij de principes die in dit handvest zijn opgenomen, naleven.

Onze leveranciers en onderaannemers worden sterk aangemoedigd om ons in te lichten over mogelijkheden om hun verantwoorde praktijken op het gebied van veiligheid, milieu, mensenrechten en ethiek te verbeteren. Leveranciers en onderaannemers zullen procedures en interne controles invoeren om de naleving van deze principes te garanderen. SPIE verwacht ook van haar leveranciers en onderaannemers dat zij de nodige stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat deze principes aan hun eigen leveranciers en onderaannemers worden meegedeeld.

Wij zijn ervan overtuigd dat de naleving van dit handvest door onze leveranciers en onderaannemers bijdraagt tot het creëren van waarde voor allen in een wederzijds voordelige relatie.

 

3.2. Naleving van wetten en voorschriften
 

Leveranciers en onderaannemers moeten de wet- en regelgeving respecteren en naleven in alle landen waar zij actief zijn, goederen en diensten inkopen en/of verkopen. Indien de vereisten van de lokale wetgeving lager zijn dan de internationale normen, die hier worden vermeld, zijn leveranciers verplicht de meest recente internationale normen te volgen. Zij moeten de vereisten van het SPIE-handvest in hun hele toeleveringsketen toepassen.

Leveranciers en onderaannemers verbinden zich ertoe alle toepasselijke wetten, voorschriften en internationale verdragen na te leven, in het bijzonder op het gebied van:

3.3. Ethische waarschuwing
 

Elke leverancier en elke onderaannemer wordt gevraagd waakzaam te zijn en elke inbreuk aan SPIE te melden, met name via haar Compliance Officers of door een brief te sturen naar een persoon die tot de Groep SPIE behoort. De Compliance Officers van SPIE verzamelen en beheren alle klokkenluiders op vertrouwelijke wijze, met de verzekering dat de nodige maatregelen zullen worden genomen in geval van een overtreding. Het klokkenluidersplatform van SPIE is toegankelijk op het volgende adres: https://alert.spie.com/

SPIE voorziet ook in een procedure voor het verzamelen en verwerken van rapporten en waarschuwingen.

 

4. ONZE PRINCIPES

 

4.1. Beginselen van de mensenrechten
 

4.1.1. Bescherming van de internationale mensenrechtenwetgeving

De mensenrechten eerbiedigen betekent waakzaam zijn bij het opsporen van mogelijke directe of indirecte negatieve gevolgen van de organisatie, teneinde deze te corrigeren.

De mens moet zijn rechten genieten zonder onderscheid op welke grond ook, zoals afkomst, huidskleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of sociale afkomst, eigendom, geboorte of andere status.

Referentie: OESO-VN Global Compact Aanbevelingen.
 

4.1.2. Medeplichtigheid aan schendingen van de mensenrechten

Medeplichtigheid is het direct of indirect betrokken zijn bij de schending van de mensenrechten door een ander bedrijf, een regering, een individu, een groep of een ander.

Om dit risico tegen te gaan, past SPIE due diligence toe, met name binnen haar waardeketen. Deze processen identificeren, voorkomen of beperken de risico's voor de mensenrechten die verband houden met haar producten, activiteiten of diensten. Dezelfde zorgvuldigheid wordt verwacht van haar leveranciers en onderaannemers.

Referentie: OESO-VN Global Compact Aanbevelingen.
 

4.2. Beginselen van de Internationale Arbeidsnormen
 

4.2.1. Vrijheid van vereniging en het recht om collectief te onderhandelen

Vrijheid van vereniging, het onderwerp van [IAO-Aanbeveling 87 (1948)], impliceert de eerbiediging van het recht van alle werkgevers en werknemers om vrijelijk en vrijwillig groepen te vormen en zich daarbij aan te sluiten voor de bevordering en verdediging van hun beroepsbelangen. Werknemers en werkgevers hebben het recht om hun eigen organisaties op te richten, zich daarbij aan te sluiten en deze te besturen. Allen, ook werkgevers, hebben recht op vrijheid van meningsuiting en mening, ook over vakbondsaangelegenheden, mits de uitoefening van dit recht geen belemmering vormt voor het recht van een werknemer op vrijheid van vereniging.
 

4.2.2. Gedwongen of verplichte arbeid

Leveranciers en onderaannemers moeten bijdragen tot de uitbanning van dwangarbeid door geen enkele vorm van gedwongen of verplichte arbeid te gebruiken, zoals gedefinieerd in de IAO-Verdragen C29 van 1930 en C105 van 1957.

Onder dwangarbeid of verplichte arbeid wordt verstaan iedere arbeid of dienst die van een persoon wordt gevorderd onder bedreiging met een straf en waarvoor deze persoon zich niet vrijwillig heeft aangeboden. Het verstrekken van een loon of een andere beloning aan een werknemer betekent niet noodzakelijk dat het werk niet gedwongen of verplicht is. Arbeid moet vrijelijk worden verricht en werknemers moeten vrij zijn om hun werk te verlaten volgens vastgestelde regels.
 

4.2.3. Kinderarbeid

Kinderarbeid is werk dat schadelijk is voor de lichamelijke, sociale, geestelijke, psychische en geestelijke ontwikkeling van het kind, voor zover het op te jeugdige leeftijd geschiedt.

Leveranciers en onderaannemers moeten bijdragen tot de daadwerkelijke afschaffing van kinderarbeid.

Zij verbinden zich ertoe rechtstreeks noch onrechtstreeks een kind in dienst te nemen dat jonger is dan de door het gastland vastgestelde minimumleeftijd voor toelating tot het arbeidsproces of voor het verrichten van arbeid, of, bij gebreke daarvan, onder de voorwaarden die zijn vastgesteld in IAOVerdrag C138 van 1973.

Leveranciers en onderaannemers zorgen voor de uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid, overeenkomstig IAO-Verdrag C182 van 1999.
 

4.2.4. Discriminatie in arbeid en beroep

Leveranciers en onderaannemers verbieden discriminatie of marginalisering bij tewerkstelling en tewerkstellingspraktijken zoals sollicitaties, promoties, beloningen, toegang tot opleiding, functietoewijzingen, lonen, voordelen, discipline, beëindiging of pensionering die erin bestaan mensen verschillend te behandelen op grond van kenmerken die geen verband houden met hun verdiensten of de vaardigheden die inherent zijn aan de baan. Tot deze kenmerken behoren doorgaans huidskleur, geslacht, godsdienst, politieke overtuiging, nationale en sociale afkomst, ... Referentie: ILO Conventie nr. 100 van 1951, en nr. 101 van 1952.
 

4.2.5. Gezondheid en veiligheid

SPIE streeft naar nul ongevallen. SPIE eist dat niemand wordt blootgesteld aan onaanvaardbare gezondheids- of veiligheidsrisico's terwijl hij of zij onder haar verantwoordelijkheid werkt.

Wij verwachten van onze leveranciers en onderaannemers dat zij alle onveilige werkomstandigheden identificeren en elimineren. Onze leveranciers en onderaannemers moeten alle nodige preventieve maatregelen nemen om de bovenvermelde doelstelling van nul ongevallen te bereiken en aldus het optreden van arbeidsongevallen en beroepsziekten te voorkomen (opleiding, veiligheidsoriëntatie, beschermingsuitrusting, werkuitrusting, aangepaste werkprocedures, enz.)

Bij het ontwerp en de gebruiksmethoden van de producten en apparatuur van onze leveranciers en onderaannemers moet voorrang worden gegeven aan het behoud van de fysieke integriteit en de gezondheid van gebruikers of derden.
 

4.2.6. Werktijden

Leveranciers en onderaannemers moeten zich houden aan de wettelijke en/of conventionele wetgeving inzake arbeidstijden die in het betrokken land van toepassing is. De arbeidstijd mag niet meer dan 48 uur per week en 8 uur per dag bedragen, onder voorbehoud van de bepalingen van IAOVerdrag 30 (1930).
 

4.2.7. Eerlijke lonen

Leveranciers en onderaannemers moeten zich houden aan de wetgeving inzake minimumlonen die in het betrokken land van kracht is. Werknemers moeten eerlijk en tijdig worden betaald.
 

4.3. Milieubeginselen
 

SPIE streeft ernaar haar belangrijkste milieueffecten te verminderen, zoals beschreven in haar milieucode.
 

4.3.1. Milieu-impact

Leveranciers en onderaannemers moeten hun milieueffecten identificeren, beheren en meten in een context van voortdurende verbetering, ook bij het ontwerp van nieuwe producten en diensten. Dit omvat, naast andere effecten die variëren naar gelang van de activiteit van het bedrijf, het streven naar energie-efficiëntie, de vermindering en recycling van afval, en de vervanging of, bij gebrek daaraan, het verantwoord gebruik van chemische producten waarvan de leverancier de traceerbaarheid garandeert.
 

4.3.2. Verwachtingen inzake koolstofvoetafdruk

SPIE richt zich op het verminderen van haar CO2-voetafdruk om te voldoen aan haar verplichtingen ten aanzien van Science-Based Targets in haar gehele waardeketen. Deze doelstellingen hebben betrekking op de uitstoot van broeikasgassen door de activiteiten van de onderneming (Scope 1 en 2) en door de goederen en diensten die door de onderneming worden ingekocht (Scope 3) en zijn in overeenstemming met de reducties die nodig zijn om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken. Daarom wordt van leveranciers en onderaannemers verwacht dat zij zich bewust zijn van hun koolstofvoetafdruk en ambitieuze doelstellingen vaststellen om die afdruk te verkleinen.
 

4.3.3. Accreditatie

In het algemeen moedigt SPIE haar leveranciers en onderaannemers aan om een ISO 14001- gecertificeerd milieubeheersysteem of een gelijkwaardig systeem op te zetten of, indien dit niet mogelijk is, hun praktijken op deze norm af te stemmen.
 

4.4. Ethische bedrijfsprincipes
 

SPIE hanteert hoge ethische normen bij de uitvoering van haar activiteiten. Deze eisen hebben tot doel een sterke cultuur te creëren en in stand te houden die gebaseerd is op vertrouwen en integriteit.

Wanneer wij aanbestedingen uitschrijven, selecteren wij onze leveranciers en onderaannemers op basis van open en concurrerende raadplegingen.

Wij eisen van onze leveranciers en onderaannemers dat zij ethische beginselen vaststellen en handhaven op alle niveaus van het bedrijf:

4.4.1. Bestrijding van corruptie, afpersing, omkoping en het witwassen van geld

Om zich te beschermen tegen reputatie-, financiële en juridische risico's e.d., vraagt SPIE haar leveranciers en onderaannemers om geen beloftes te doen of ongepaste voordelen, geldelijk of anderszins, toe te kennen aan openbare ambtenaren of werknemers van hun zakenpartners, direct of indirect. SPIE moedigt de implementatie van interne controlemechanismen aan om corruptie te voorkomen en op te sporen en om hun medewerkers op de hoogte te brengen van hun beleid. Referentie: Wet Sapin 2, FCPA, Britse omkopingswetten en OESO-aanbevelingen.
 

4.4.2. Wedstrijd

SPIE verwacht van haar leveranciers en onderaannemers dat zij hun activiteiten uitvoeren op een wijze die in overeenstemming is met alle toepasselijke wet- en regelgeving, dat zij weigeren concurrentiebeperkende overeenkomsten aan te gaan of uit te voeren, zoals:

Referentie: Wet Sapin 2 en aanbevelingen van de OESO
 

4.4.3. Belastingen

Leveranciers en onderaannemers moeten tijdig alle kosten en belastingen betalen die zij volgens de toepasselijke plaatselijke wetgeving verschuldigd zijn.
 

4.4.4. Persoonsgegevens

De leveranciers en onderaannemers van SPIE verbinden zich ertoe om de persoonsgegevens van het personeel en de zakenpartners van SPIE te verwerken in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) en alle andere toepasselijke wetgeving inzake de bescherming van persoonsgegevens.
 

4.4.5. Naleving van de regelgeving inzake buitenlandse handel

Door passende maatregelen te nemen, moeten leveranciers ervoor zorgen dat transacties met derden niet de toepasselijke wetgeving inzake economische embargo's of handelsvoorschriften, invoer- en uitvoercontroles of bepalingen betreffende de internationale bestrijding van terrorismefinanciering.
 

4.4.6. Relaties met kleine en middelgrote leveranciers

De leveranciers en onderaannemers van SPIE besteden aandacht aan hun relaties met hun kleine en middelgrote leveranciers, met name wat de volgende aspecten betreft:

5. OVERIGE BEPALINGEN
 

5.1. Onderaanneming
 

Bij gebrek aan enige relatie van ondergeschiktheid tussen de opdrachtgever (SPIE) en de onderaannemer, kan SPIE, indien nodig, tussenkomen bij haar onderaannemer in geval van bewezen schending van de punten vermeld in dit handvest en in het bijzonder in geval van schending van de fundamentele veiligheids- en ethische principes.

De onderaannemer moet zich houden aan de wettelijke en/of contractuele wetgeving inzake onderaanneming die in het betrokken land van toepassing is, wanneer hij zelf een beroep doet op een onderaannemer.
 

5.2. Publicatie van informatie
 

SPIE verwacht van haar leveranciers en onderaannemers dat zij tijdig nauwkeurige informatie publiceren over belangrijke aspecten van hun activiteiten, structuur, financiële situatie, resultaten, aandeelhouderschap en systeem van corporate governance.

SPIE moedigt hen aan om aanvullende informatie te verstrekken over de prestaties met betrekking tot de naleving van de principes, de interne auditregelingen, het risicobeheer, de relaties met het personeel en milieu-informatie (zoals de uitstoot van broeikasgassen, afval, enz.).
 

5.3. Platforms voor prestatiebewaking
 

SPIE raadt haar huidige en toekomstige dienstverleners ten zeerste aan zich aan te sluiten bij een MVOplatform dat gespecialiseerd is in de objectieve beoordeling van de bereikte resultaten op elk van de principes die in dit handvest worden uiteengezet.
 

5.4. Onze wederzijdse verbintenissen
 

Wij verbinden ons ertoe intern alle hierboven beschreven eisen toe te passen. SPIE verbindt zich er bovendien toe om:

Onze leveranciers en onderaannemers stemmen ermee in om, op verzoek van SPIE, interne of externe auditors te ontvangen om de toepassing van dit charter te verifiëren. Als SPIE gevallen van nietnaleving van dit leveranciershandvest vaststelt en SPIE de leverancier of de onderaannemer hiervan op de hoogte brengt, verwacht SPIE dat de leverancier of de onderaannemer de problemen van nietnaleving zo snel mogelijk en binnen de overeengekomen termijnen corrigeert. Als de leverancier of onderaannemer geen bereidheid toont om deze problemen te corrigeren, behoudt SPIE zich het recht voor om gepaste juridische stappen te ondernemen, waaronder maatregelen om de zakenrelatie volledig te beëindigen of om corrigerende maatregelen te bevorderen, op te sporen en af te dwingen.