SPIE Belgium draagt bij aan van het batterijpark Ruien Energy Storage

België: SPIE draagt bij aan de realisatie van het batterijpark “Ruien Energy Storage”

Brussel, 6 december 2021 – SPIE Belgium, Belgisch filiaal van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, is trots te mogen meewerken aan de realisatie van het batterijpark “Ruien Energy Storage” in Ruien; dit in opdracht van Nippon Koei Energy Europe BV.

 

Onlangs kondigden het Japanse bedrijf Nippon Koei Co. Limited via dochteronderneming Nippon Koei Energy Europe BV en Aquila Capital[1] de afronding van de financieringsfase aan voor een 25MW/100MWh batterij-energieopslagsysteem[2] op netschaal. Dit batterijpark kreeg de naam Ruien Energy Storage en wordt gerealiseerd in het Belgische Ruien..

YUSO BV, die het project lanceerde in 2018 en samen met Nippon Koei als co-ontwikkelaar werkte, is voor de komende 10 jaar aangesteld als Optimiser[3] voor de BESS.

 

Na zijn voltooiing, voorzien in het vierde kwartaal van 2022, zal dit batterijpark het grootste zijn dat ooit is aangesloten op het Belgische hoogspanningsnet. Het project is op korte termijn gericht op het leveren van ondersteunende diensten aan het Belgische hoogspanningsnet en aan de elektriciteitsmarkten. Het park zal worden gerealiseerd op het terrein van een oude kolengestookte elektriciteitscentrale van 800 MW. In Ruien is er een goede verbinding met het hoogspanningsnet van Elia en met de knooppunten naar steden als Oudenaarde en Kortrijk, wat het de ideale locatie maakt voor het batterijpark.

 

SPIE Belgium is verantwoordelijk voor het uitvoeren van werken die direct gelinkt zijn aan de installatie van de batterijen: funderingen, bekabeling, transformatoren, schakelinfrastructuur, camerabewaking, verlichting, omheining, poorten, straten, etc. De werf is gestart op 9 november met het bouwklaar maken van het terrein. De funderingen zijn voorzien voor begin 2022 en het einde van de werken gepland voor eind 2022.

 

Jochen Dewaele, Project Manager bij SPIE Belgium: “We zijn erg trots dat Nippon Koei met ons in zee wil gaan voor het eerste programma van deze omvang in ons land. SPIE werd voor dit project geselecteerd omdat we heel snel veel informatie hebben doorgestuurd, zeer actief naar oplossingen hebben gezocht en deze op een duidelijke manier hebben voorgesteld. Onze kennis en technische kwalificatie hebben echt het verschil gemaakt."


[1] Duurzame vermogensbeheerder en ontwikkelaar van beleggingsprojecten, gebaseerd in Hamburg (Duitsland)

[2] In het Engels Battery Energy Storage System, “BESS”

[3] Partij die de operaties ter optimalisatie van BESS voor haar rekening neemt

Geassocieerde markten

Geassocieerde afdeling