Elisabethzaal

PLAATS Elisabethzaal
STAD Antwerpen

SPIE zorgt voor de klimatisatie-installaties in de nieuwe Elisabethzaal in Antwerpen

 

SPIE Belgium staat in voor het HVAC-luik (verwarming, ventilatie en klimatisatie) van de nieuwe Elisabethzaal in Antwerpen.

Mede dankzij een ingenieus en vernieuwend ventilatiesysteem zal de nieuwe zaal een akoestiek van absolute wereldtop hebben.

Het nieuwe complex ‘Elisabeth Center Antwerp’ opende in november 2016 de deuren. Uitgerust met de meest performante faciliteiten, werd dit nieuwe concert- en congrescomplex, met een oppervlakte van 25.000 m2 en een capaciteit van 2.500 gasten, ontworpen om internationale congressen en artiesten naar Antwerpen te lokken.

In het kader van deze opdracht werkt SPIE Belgium voor rekening van de tijdelijke vereniging Willemen/Heymans. Deze organisatie heeft veel ervaring met soortgelijke opdrachten en stond onder meer in voor de realisatie van de concertzaal in Utrecht. De specifieke expertise inzake klimatisatie van SPIE Belgium liet zich al van bij de aanvang van het project gelden: SPIE herwerkte immers het basisconcept van het studiebureau en legde hierbij sterk de nadruk op energiebesparing. In deze muziektempel moet de akoestiek perfect zijn, de ventilatie mag er dan ook geen enkel hinderend geluid voortbrengen. Om een optimaal resultaat te borgen zijn bij het project drie specialisten op het vlak van akoestiek betrokken: de eerste gemandateerd door het architectenbureau IAN Simpson (Manchester) en Kirkegaard Associates (Chicago), de tweede afgevaardigd door het akoestiekbureau van TVH Royalhaskoningdvh, en de derde door SPIE. “We hebben op het vlak van ventilatie en geluiddemping het verschil kunnen maken”, vertellen Project Managers Jo Maes en Guy Vanuytven.
“Opdat de nieuwe Elisabethzaal zo weinig mogelijk hinder zou ondervinden van storende geluiden hebben we onder ieder van de 2.500 zitjes een afzonderlijk ventilatierooster geplaatst. De lucht wordt gelijkmatig ingeblazen en verdeeld via acht ventilatiegroepen in een plenum onder de vloer naar de
zetels; dit aan een zeer lage snelheid om tocht te vermijden. Ook in de muren is er voor een zo optimaal mogelijke demping gezorgd.”
Het HVAC-luik moet worden opgeleverd tegen het einde van de zomer, terwijl de inhuldiging van het nieuwe complex voorzien is in november.
Jo Maes is uiterst tevreden over de bijdrage van SPIE Belgium aan het nieuwe Elisabeth Center Antwerp: “De samenwerking met opdrachtgever en eindklant verloopt in de beste omstandigheden. Onze vernieuwende aanpak op het vlak van klimatisatie en wat energiebesparing betreft wordt bijzonder gewaardeerd door onze partners in dit project. Voor SPIE Belgium is deze realisatie een enorme uitdaging, maar ook een zeer mooie referentie: een congres- en concertcomplex dat tot de absolute wereldtop zal behoren,” besluit Jo Maes.

Geassocieerde markt

Geassocieerde afdeling