SPIE draagt bij aan de ingebruikname van

De site, geïnstalleerd in nauwe samenwerking met PerPetum Energy, een speler op het gebied van industriële decarbonisatie, zal INEOS Inovyn in staat stellen zijn CO2-uitstoot met 14.000 ton per jaar te verminderen.

SPIE Belgium, een filiaal van de SPIE Groep, Europa's grootste onafhankelijke leverancier van multi-technische diensten op het gebied van energie en communicatie, heeft meegewerkt aan de ingebruikname van het grootste zonnepanelenpark in Wallonië, dat vandaag werd ingehuldigd. De site, in opdracht van INEOS Inovyn, de grootste vinylproducent van Europa, omvat 90.000 zonnepanelen verspreid over een oppervlakte van 30 hectare – ter grootte van 56 voetbalvelden. De geproduceerde energie zal 10% van de elektriciteitsbehoefte van de productievestiging in Jemeppe-sur-Sambre dekken en zal deze gespecialiseerde PVC-fabrikant in staat stellen om zijn CO2-uitstoot met 14.000 ton per jaar te verminderen.

Een belangrijke stap voor het koolstofvrij maken van de industrie werd op 4 september in Jemeppe-sur-Sambre bereikt met de ingebruikname van het grootste zonnepanelenpark van Wallonië, waarvan de officiële inhuldiging vandaag plaatsvond op de site "Hélios", na een jaar van installatiewerkzaamheden.

Dit project vereiste aanzienlijke technische expertise, vooral voor de hoogspanningswerken.  SPIE Belgium is belast met alle onderdelen die verband houden met de omzetting van de energie die door de zonnepanelen wordt geproduceerd, evenals het transport ervan naar de INEOS-fabriek.

Energieterugwinning is een sleutel tot de duurzame transitie

Dankzij de bijdrage van SPIE zal het mogelijk zijn om de door de zonnepanelen geproduceerde energie (met een spanning van 22.000 V) te recupereren, om te zetten naar energie van 70.000 V en te transporteren van het zonnepark naar de fabriek die bijna 2 km verderop ligt. De elektriciteit zal dan door INEOS Inovyn worden gebruikt om zijn klanten producten te leveren met een verminderde koolstofvoetafdruk. Het project, dat wordt ondersteund door PerPetum Energy en SPIE Belgium, maakt deel uit van het streven van Europa's grootste vinylproducent om tegen 2050 koolstofneutraal te worden. 

Luc Leenknegt, CEO en oprichter van PerPetum Energy: "We zijn trots om bij te dragen aan de milieudoelstellingen van INEOS Inovyn. Dit project is volledig in lijn met de missie van PerPetum Energy: fabrikanten en grootverbruikers helpen de ecologische voetafdruk van hun verbruik zoveel mogelijk te verkleinen, door hen, als investerende partner, een geoptimaliseerde mix van multitechnologische oplossingen aan te bieden, zoals fotovoltaïsche energie, windenergie, energieopslag, enz."

Parallel met de installatie van de 90.000 zonnepanelen op de 30 hectare van de site door PerPetum Energy, die bijdragen tot het koolstofvrij maken van de activiteiten van INEOS Inovyn, kreeg SPIE de opdracht om het ontwerp, de studie, de aankoop van de apparatuur, de installatie en de inbedrijfstelling van het deel dat verband houdt met de transformatie, distributie en transmissie van energie te ontwerpen. Hoogspanningsexperts van SPIE Belgium voegden zich bij de teams van de divisie Industrie ter plaatse om de nodige technische perfectie te waarborgen.

Ulric Bauwens, Departement Manager Industry van SPIE Belgium, legt uit: “Grote bedrijven helpen om hun milieuverbintenissen in de praktijk om te zetten, is een missie die we bij SPIE hoog in het vaandel dragen. Dit grote zonne-energieproject zal INEOS Inovyn toegang geven tot competitieve lokale hernieuwbare energie die gelijk staat aan de energie-uitgaven van ongeveer 16.000 Belgische gezinnen per jaar. We zijn bijzonder trots om, in samenwerking met PerPetum Energy, bij te dragen tot deze grote stap voorwaarts voor de Belgische industrie”.

Geassocieerde markt

Geassocieerde afdeling