SPIE Belgium leidt de modernisering van communicatiesystemen in Vlaamse tunnels met de integratie van DAB+ digitale radio

Anderlecht, 9 april 2024 - SPIE Belgium, een dochteronderneming van de SPIE Group en Europa's toonaangevende onafhankelijke leverancier van multitechnische diensten op het gebied van energie en communicatie, heeft de samenwerking met JACOPS NV verlengd. Samen zullen ze de ondersteuning en vernieuwing van het DAB+ radiosysteem in de tunnels in Vlaanderen blijven verzorgen. Op lange termijn zal dit initiatief de efficiëntie van de radiocommunicatie in alle Vlaamse tunnels optimaliseren en belangrijke vooruitgang op het gebied van veiligheid waarborgen.

Een aanzienlijke verbetering van communicatie in tunnels

De uitrol van DAB+ in tunnels heeft een reeks belangrijke voordelen, in het bijzonder voor het uitsturen van noodmeldingen. Dankzij de implementatie van deze technologie in Vlaamse tunnels kunnen de autoriteiten zich onmiddellijk en optimaal richten op gebieden waar voertuigen worden getroffen door verkeersproblemen. Zo kunnen ze weggebruikers informeren over ongevallen of werkzaamheden op de weg. Deze informatie wordt nu verspreid in de tunnels via specifieke radioberichten met geluid van hoge kwaliteit en via visuele waarschuwingen op de autoschermen.

Het project, in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), is een verlenging van het vorige gelijkaardige project en zal blijven instaan voor een nog hoger veiligheids- en informatieniveau in heel Vlaanderen. Via de ASTRID-operator kunnen politie, brandweer en hulpdiensten efficiënter communiceren om de operaties op het terrein vlot te laten verlopen. De DAB+ technologie maakt digitale radiotransmissie mogelijk en wordt steeds populairder in Europa. Het heeft ook het voordeel dat het compatibel blijft met FM-radio en dus de meeste voertuigen op de weg kan bereiken.

Norman Kabir, Business Development Manager bij SPIE Belgium: "Dit project is een belangrijke stap in de modernisering van de wegeninfrastructuur in Vlaanderen. Naast een optimalisatie van het geluid en de reikwijdte van de radiofrequentie, zal DAB+ dankzij de doelgerichte noodmeldingen in tunnels een echte verbetering betekenen voor de verkeersveiligheid . Dit contract maakt deel uit van een reeks projecten die SPIE in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer uitvoert.

Installatie en onderhoud van de werken

Het project verlengt de huidige dienstverlening om de radiosystemen te onderhouden en te vernieuwen. Het SPIE-team wordt versterkt met technische experts die zich verder zullen ontwikkelen op het gebied van wegradiosystemen.

Thomas Meskens, Department Manager bij SPIE Belgium, licht toe: "Gezien de technische complexiteit van deze systemen, hebben we besloten om ons team te versterken en een specifieke opleiding te voorzien. Op deze manier kunnen we gerichter werken om onze klanten optimale prestaties te garanderen."

De studie voor een nieuwe installatie in de Leonardtunnel wordt momenteel afgerond en zal tegelijkertijd met de andere geplande vernieuwingen in deze tunnel worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er nog vier andere vernieuwingen van radio-installaties in tunnels gepland," vertelt Michael Spronck, Project Manager in het departement Roads & Waterways North bij SPIE Belgium.

Geassocieerde markt

Geassocieerde afdeling