SPIE, onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische diensten op het vlak van energie en communicatie, heeft meegewerkt aan de realisatie van de eerste diepegeothermiecentrale van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), die is gespecialiseerd in cleantech en duurzame ontwikkeling. De afdeling “Services Geel Building” van SPIE Belgium heeft zodoende 9 adiabatische drycoolers* in de geothermiecentrale van Mol (provincie Antwerpen) geïnstalleerd.
Rationeel energieverbruik en hernieuwbare energie zijn al decennialang belangrijke onderzoekstopics van VITO. Het initiatief “Diepe Geothermie” past in dat kader en sluit ook aan bij de verbintenissen die SPIE is aangegaan om een duurzamere wereld tot stand te brengen. Boringen tot op een diepte van 3,6 km, die ongeveer twee jaar geleden zijn gestart, zullen het mogelijk maken om water van 128 °C uit de diepere aardlagen op te pompen. De energie uit dit water zal vervolgens worden gebruikt om in de geothermiecentrale warmte en elektriciteit te produceren.
De afdeling “Services Geel Building”van SPIE Belgium, die al enkele jaren nauw samenwerkt met VITO (onderhoud en HVAC-installaties), heeft meegewerkt aan de inrichting van de geothermiecentrale na een offerteaanvraag te hebben gewonnen. Roald Noels, Project Manager, licht toe: “Wij hebben in deze centrale 9 adiabatische drycoolers* geïnstalleerd met een totaalvermogen van 9 MW. Deze coolers zijn via een leidingnet, collectoren en pompinstallaties verbonden met de ORC*-modules die elektriciteit opwekken. We hebben er ook voor gekozen om deze coolers uit te rusten met adiabatische voorkoelers, die zorgen voor een aanzienlijke energiebesparing in het proces.Bij deze werken zijn ook nog andere afdelingen van SPIE Belgium betrokken. Zo zorgde Industry Grobbendonk voor de elektrische koppeling van de ORC-modules en zal BS Geel HVAC meewerken aan de verdere geografische uitrol van het warmtenet.”
Voor Services Geel Building illustreert dit project de nauwe samenwerking met VITO, die de voorbije jaren een trouwe klant van SPIE Belgium is geworden, onder meer dankzij de succesvolle uitwerking van een aantal HVAC-projecten.
“De komende maanden zullen wij het gebouw van de technische dienst van VITO ook aansluiten op het interne warmtenet,” besluit Roald.
*Adiabatische drycoolers:koelers die de omgevingslucht en een voorkoeling via waterbestuiving gebruiken om het proceswater af te koelen.
* ORC-modules (Organic Rankine Cycle): opwekking van elektriciteit via een organisch oplosmiddel.